METANOIA c. kiállítás finisszázs

Szeretettel meghívunk
Szabó Hajnalka szobrász kiállításának zárására!
2024.07.13 18:00


METANOIA

görög eredetű szó

jelentése: a látásmód megváltozása

 

Elmélyült gondolkodás egy bizonyos kérdésen vagy problémán, melynek eredménye a korábbi nézetek teljesen megváltoztatja. A metanoia gyakran kapcsolódik az érzelmi és szellemi megtisztuláshoz, önfeltáró folyamatokhoz és érzetek belső átalakításához. A tanácsadás és szupervízió eszköztárának fontos eleme.

„(…) a gondolkodásmódbeli változás és a metanoia során az önmagát humanizáló ember egyre tovább halad az emberré válás útján. Igen, de hová? Azt mondjak: Az “ember” eszméje felé. És mi ez az eszme: “ember”? Válaszunk: A szeretet kiterjesztése.”

Szondi Lipót: Az emberré válás útja

 

A művésznőről:

Mesterdiplomát 2022-ben szereztem a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékén.

A szobrászat eszköztárát felhasználva kísérletezem a képgrafika és a dombormű műfaji kapcsolatával, igyekszem feszegetni a köztük húzódó határvonalat. Szenvedélyes elkötelezettség jellemez a szakma iránt, inspiratív, ahogyan egyre mélyebb őszinteségre ösztökél. A környezetem, a tér és az ember helyzeteinek leképezése állandó önvizsgálatot katalizál. Reflexióm skálája a tévestől, torztól az egészen tisztáig terjed. Ezen végletek közös pontjait keresem a megjelenő különböző lélekállapotokon keresztül.

 

Kiapadhatatlan inspirációs forrásként, az álmaimat és az azokról készült jegyzeteimet használom - ezeken keresztül kutatok egy központi titokzatosságot, ami bár nap, mint nap elénktárul, figyelmünk átsiklik felette. Carl Gustav Jung szerint a tudatalatti valamiféle esszenciálisan ismeretlent tartalmaz, amely teremtő jelleggel bukkan fel az álmokban. Az álomfejtés segítségével ezek a jelenések ösvényt képezhetnek bárki számára, elősegítve a lélekelemzés hatékonyságát.

 

Munkáim anyaghasználatukban is az álomvilág témáját kívánják kísérni - szobraim közegét vízszerű epoxy műgyantával töltöm ki. Megkísérelem permanens formába önteni a teret vagy épp annak hiányát, hogy átélhetőbbé váljon a másodpercek alatt lezajló lélekállapotok kimerevített képe.

 

 


Az esemény vezetője: