Alattyáni István
festőművész

...
Alattyáni István

Öt évvel ez előtt költöztünk Szentendrére feleségemmel és két gyermekemmel. Sok barátot szereztünk itt és otthon érezzük magunkat.

Az alföldön születtem, de korán Veszprémbe költöztünk ahol az építész technikum elvégzéséig laktam. Borka Sándor festőművésztől tanultam rajzolni. '97-ben költöztem Budapestre és szereztem diplomát vallásbölcsész szakon. A polgári szolgálatot egy műemlékvédelmi alapítványnál és a Petőfi Színháznál töltöttem Veszprémben.


2005-ben Budapestre költöztem, majd egy évre Milánóba. Ekkor kezdtem el a festésre fókuszálni a rajz és egyéb képzőművészeti technikák után.

Ferenczy hagyomány izén elindulva tájképeket és csendéleteket festettem zömében akrillal. Kalocsai Zoltántól tanultam sokat az anyagismeretről és a színredukcióról. A későbbiekben erősödött fel a figurális jelenlét a munkáimban. Sárospataki művésztelepen és a szentendrei műteremben készítettem a képeimet már olajjal, Baksai József mentorálása alatt. Urbán György díjban részesültem, majd pedig a MAOE tagjává fogadott. Képeimen a szent és a profán viszonya foglalkoztat. Több egyéni és csoportos kiállításon mutattam be munkáimat Budapesten és Szentendrén is. De készítettem címlapot az Óbudai Anzixnak is. A Szentendrei Lakástárlat, a Pintér Galéria és a RegenTag Galéria foglalkozik a képeim bemutatásával.