Buchholz Zoltán
képzőművész

...
Buchholz Zoltán

Absztrakt, geometrikus, nonfiguratív megjelenítés jellemző a munkáimra, letisztult gondolatok, minimalista szemlélet, ritkán figuratív ábrázolást is alkalmazok, de a felületek, a textúrák expresszív erejében is hiszek.

Olykor szigorú, feszes, szinte mérnökirajz-szerű „kísérővonalak” olykor pedig teljesen organikus vagy talán szabályozatlan gesztusok (mintegy szabadasszociációk) közvetítik már kontrasztjukkal is a nehezen megfogalmazhatót…

Sokszor maga az anyag is erősen inspiráló, ami belőle kihozható, a plasztikussá fogalmazódó érzések, hangulatok, viszonyok. Az alkalmazott anyagnak, anyagoknak, textúráknak is van kifejező erejük.

Gyengéd gondossággal és precizitással előkészítve, majd kézművesként belenyúlva az anyagba, hogy az új manifesztumként jelenhessen meg…lényegülhessen át…

A képek bármelyikéről elmondható, hogy komoly, de nem komor szótlanságban, nagy tömörséggel állnak a szemlélővel szemben és szótlanul mutatnak rá mondanivalójukra a szemlélőkben. Fontos, hogy a képek nem az elrejtésről szólnak, hanem a rámutatásról.

Az absztrakt festészet  egy belső lelki folyamatot ábrázol,  ami én vagyok. A nézelődő amit benne látni vél, az Ő maga.